Friday, December 15, 2006

Balkabaklı Ekmek



Aslında bu bir ekmek ama az yağlı ve az şekerli bir tür kek olarak da düşünebilirsiniz.Fıstık ezmesi vb... malzemelerle yapılacak tatlı sandviçler için güzel bir ekmek seçeneği olabilir.

Kombine bir tarif oldu.Bu nedenle kesin bir adres belirtemeyeceğim.Martha Day'in Baking ve Alton Brown'un Good Eats'teki balkabaklı ekmek tariflerini kaynak gösterebilirim.Ama benim de eklediğim ve çıkardığım bazı şeyler oldu.

Malzemeler;

İki büyük dilim balkabağı
Bir parça taze zencefil
1 çorba kaşığı şeker

2 su bardağı un (elenmemiş olarak ölçülmüş)
1 su bardağı şeker (yarısı beyaz yarısı kahverengi şeker olacak)
1 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı toz zencefil
1/2 adet muskat
2 yumurta
2 çorba kaşığı tereyağ
1 paket kabartma tozu
1/2 çay kaşığı sodyum bikarbonat(soda)
Bir çay bardağı kadar ceviz içi

-İlk olarak balkabağını ve taze zencefili dilimleyin üzerini örtecek kadar su ve bir çorba kaşığı şeker ekleyerek iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
-Sonra balkabaklarını ve taze zencefil parçalarını süzüp, robotta püre haline getirin.

-Şeker ile yumurtayı iyice çırpın.Hafifçe erittiğiniz tereyağını ekleyip yeniden karıştırın.
-Başka bir kabın içine un,kabartama tozu,soda,tarçın,zencefil ve rendelediğiniz muskatı eleyin.
-Üzerine püre haline getirdiğiniz balkabağını ve yumurtalı karışımı ekleyin ,spatula ile karıştırın.
-Ceviziçini ekleyip tekrar karıştırın.
-Yağlanmış dikdörtgen kek kalıbına karışımı dökün üzerine yarım ceviz içlerini dizin.
-180 C fırında 30 dk pişirip ısıyı 150 C ye düşürün ve 30 dk daha pişirin.


Balkabağı püresi hakkında ek açıklama;
-Balkabaklarını haşlarken neden taze zencefil koydum?
Çünkü kabak tatlısı yaparken de eğer evde taze zencefil varsa onu da kabak tatlısına eklerim.Hoş ve baharatlı bir lezzet veriyor.
-peki,kabak tatlısını nasıl yapıyorum?
Dilimlenmiş kabakları fırın kabına yerleştiriyor ve göz kararı şeker ile iyice karıştırıyorum.Kabakların her tarafı şeker ile kaplanmalı.Sonra ince dilimlenmiş taze zencefili ekliyorum ve üzerini alüminyum folyo ile kapatıp fırında pişiriyorum.

2 Comments:

At 1:15 PM, Blogger sevdamavisi said...

Selam,
ekmek çok güzel görünüyor ellerine sağlık. Ekmek yapmaya bayılırım zaten.

 
At 11:49 PM, Blogger DREAMER Elif GÜNEŞ said...

merhaba,

begendiginize cok memnun oldum.dilerim en kisa zamanda deneyip yorumlarinizi bizimle paylasirsiniz.

ben yarim cm kalinliginda kesip uzerine fistik ezmesi sürüp öyle servis yaptim.ama lezzeti yerinde , sade de yenebiliyor.

 

Post a Comment

<< Home